In 2019 en begin 1e kwartaal 2020 waren er veel branches die te kampen hadden met een personeelstekort. Meest in het oog springend was wel het onderwijs met een aantal stakingen, dit terwijl onderwijs zeker niet de branche is met de hoogste vacaturegraad (openstaande vacatures per 1000 banen).  Zo kende de branche kinderopvang een bijna drie keer zo hoge vacaturegraad als het basisonderwijs.

Niemand had van tevoren kunnen bedenken dat een virus zo de wereld op zijn kop zou zetten. De economie is tot stilstand gekomen en zal waarschijnlijk ook krimpen. Bij veel branches staan de banen op de tocht, veel ZZP’ers krijgen geen opdrachten meer en de kans op faillissementen bij verschillende bedrijfstakken is groot.

Arbeidsmarkt

De vraag naar kinderopvang hangt ook samen met de arbeidsmarkt. Hoe meer mensen aan het werk zijn, hoe meer kinderen er moeten worden opgevangen. Dus ook het omgekeerde : hoe minder mensen aan het werk zijn, hoe minder kinderen er worden opgevangen, ook omdat het recht van kinderopvangtoeslag (meestal) samenhangt met het hebben van werk.

Kinderopvang

Dat er ouders zijn die hun baan verliezen en (na 3 maanden werkloosheid) het recht op kinderopvangtoeslag is overduidelijk. De vraag is meer hoe groot de impact is op de bezettingen in de kinderopvang. De verwachting is dat dit begint op het moment dat de kinderopvang weer open is en de ouders weer zelf de eigen bijdrage moeten betalen. Daarna hangt het af of de ouder gebruik maakt van het recht om nog 3 maanden kinderopvangtoeslag te ontvangen of deze gelijk de opvang opzegt.  

Personeelstekort of personeelsoverschot

Momenteel (april – mei) is al duidelijk dat werkgevers niet of nauwelijks nieuwe vacatures plaatsen. Op het moment dat de vraag naar kinderopvang afneemt zal ook de vraag naar nieuwe medewerkers afnemen in de branche. En bij een krimpende omzet zal ook het aantal inzeturen en dus het personeelsbestand inkrimpen.

Profileren

Als medewerker zal je moeten gaan zorgen dat jij je goed profileert. Zorg dat je je Curriculum Vitae (CV) op orde hebt. Mogelijk kan je nu nog een opleiding doen ? Plaats je CV online zodat je bij vacatures snel kan handelen.

Plaatsen CV op VacatureKinderopvang.nl

Heb je al een account ? Log dan eerst in. Nog geen account ? Je account wordt automatisch aangemaakt op basis van je emailadres bij het aanmaken van een CV. Vul de velden van de CV in, voordat je deze kan opslaan, moet je éénmalig een pakket “aanschaffen”(is gewoon gratis) en de bestelprocedure afronden. Heb je dit pakket al eerder toegevoegd aan je profiel kan je een nieuwe CV toevoegen aan dat pakket.

Het is mogelijk meerdere CV’s toe te voegen, bijvoorbeeld voor verschillende functiegroepen (Kinderopvang, Welzijn, Jeugdzorg, Primair onderwijs).  De CV vervalt automatisch na 180 dagen.

De CV’s zijn alleen zichtbaar voor werkgevers die ook vacatures op onze website plaatsen en toegang tot de CV-database hebben aangevraagd. Zie ook de FAQ.

Vacature-alarm

Wil je dagelijks, wekelijk of tweewekelijks een overzicht met de nieuwste vacatures? In jouw eigen regio ? Geen probleem, stel je eigen vacature-alarm samen. Wil je er meerdere instellen ? Bijvoorbeeld voor verschillende functiegroepen ? Ook geen probleem.

Je kunt deze altijd zelf aanmaken, wijzigen of verwijderen. Zie ook de FAQ.

Over VacatureKinderopvang.nl

VacatureKinderopvang.nl is de oudste vacaturebank voor de kinderopvang in Nederland. Sinds 2009 hebben werkgevers de mogelijkheid gratis en onbeperkt vacatures te plaatsen. Het is ook voor de (kandidaat-)werknemers volledig gratis.