Welke organisatie wil nou niet dat hun vacature opvalt. Het is moeilijk om er boven uit te steken als er veel vacatures zijn. Naast een leuke foto ziet men als eerste) en een goede, leuke of verrassende titel is de timing ook belangrijk.

Timing

Over het algemeen is het verstandig om een vacature zo snel mogelijk te plaatsen zodat geïnteresseerde kandidaten snel kunnen reageren en er geen onnodige vertraging in het wervingsproces ontstaat. Toch kan het moment van plaatsing van invloed zijn op het aantal bezoekers dat de vacature ziet.

De vacature wordt meestal als eerste gezien via de sociale media kanalen voordat geïnteresseerden de volledige vacature lezen op de website. Na plaatsing van de vacature op de website wordt deze meestal binnen 1 uur ook geplaatst op onze sociale mediaprofielen.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om na te denken over welke dag en tijdstip de meeste mensen online actief zijn en naar vacatures zoeken. Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met andere factoren zoals de startdatum van de functie.

Beste moment

Wat het beste moment is, hangt af van enkele factoren. Belangrijk is dat de vacature kan opvallen, dat hangt wel samen met plaatsing van vacatures van andere organisaties. Daar heb je geen invloed op of inzicht in.

Globaal komen doordeweeks de meeste bezoekers via de sociale media. Beginnend rond 13:00 uur met een dip rond het avondeten en vervolgens piekend tot circa 21.00 uur om daarna af te lopen. De vacature plaatsen op maandagmorgen om 09.00 uur levert meestal niet de meeste bezoekers op.

Zaterdag zijn veel mensen vooral bezig met de weekendverplichtingen als boodschappen en dergelijke en vooral niet actief om vacatures te bekijken. De zondag kan wel beter zijn dan de zaterdag, maar ligt ook nog aan het weer. Bij een mooie en zonnige zondag (of de feestdagen) zijn de activiteiten zeer beperkt.

Maar een vacature op een koude en regenachtige zondagmiddag plaatsen kan dus wel goede resultaten opleveren. Of doordeweeks aan het begin van de avond.

Spreiding

Heb je meerdere vacatures dan worden deze meestal tegelijk geplaatst. Dat is natuurlijk efficiënt voor jouw tijdsbesteding als werkgever/recruiter, maar minder effectief om het grootste bereik te halen voor de vacatures. Verspreid deze dan over de dag heen of nog beter, over de week heen.

De reden is simpel : als je 5 vacatures tegelijk plaatst, komen deze snel achter elkaar zichtbaar op bijvoorbeeld onze Facebookpagina. Bezoekers van deze pagina zien dan meestal de nieuwste post en minder snel de oudere berichten. Dat scheelt dus mogelijke kandidaten.